Vad är en e-cigarett?

Vätskan avdunstar
E-cigaretter olika versioner

En e-cigarett (elektronisk cigarett) avdunstar en vätska som innehåller en blandning av smaker och andra ämnen. Vätskan, eller e-vätskan, upphettas för att skapa ånga som användaren kan andas in. Vätskan innehåller inte tobak, som en vanlig cigarett, men innehåller ofta nikotin. E-cigaretten finns i alla typer av modeller och smaker. En specifik typ av e-cigarett är shishapen. Detta efterliknar smaken av en hookah (shisha). En shishapen innehåller ingen tobak och vanligtvis ingen nikotin.
Osund

Ångan av en e-cigarett-liknande tobaksrök-innehåller skadliga ämnen, såsom nikotin, propylenglykol, glycerol och aldehyder. Inandning av dessa ämnen kan irritera eller skada luftvägarna. Hjärtklappning kan också uppstå och användaren har en ökad risk för cancer. Ångan en rökare andas från en e-cigarett kan ha effekter på åskådare. I dem kan halsen, näsan och / eller ögonen bli lite irriterad.
Mindre ohälsosamt än vanlig cigarett

En e-cigarett släpper ut mindre skadliga ämnen än en vanlig cigarett och i lägre koncentrationer. Med all sannolikhet är en e-cigarett mindre ohälsosam än en vanlig cigarett. Men vi vet ännu inte exakt vilka skadliga effekter en e-cigarett har med långsiktig och strukturell användning.
Attraktiva smaker

Smakerna i en e-cigarett ger en fin smak och döljer den bittra smaken av nikotin. Ungdomar tycker att e-cigaretten är särskilt attraktiv på grund av det omfattande valet av (särskilt söta) smaker se här, Klicka här, Läs här, Vape. Tobaksrökare som just börjat e-cigaretter uppskattar särskilt tobakssmak och den erfarenhet som liknar att röka en vanlig cigarett. För Rökfria ungdomar kan en e-cigarett vara en språngbräda till vanlig rökning.
Legend: tobak 16%, mentol / mynta 8%, nötter 1%, kryddor 1%, kaffe / te 3%, alkoholhaltiga drycker 2% , andra drycker 6%, frukt-bär 13%, frukt-citrus 5%, frukt-tropiska 7%, frukt – andra 13%, Dessert 10%, godis 5%, andra söta 5%, andra smaker 1%, smaklös 2%.

Figur e-flytande smaker i Nederländerna.
Översikt över de viktigaste smakkategorierna för E-vätskor som registrerades för den nederländska marknaden 2017. Det totala antalet klassificerade E-vätskor är 16 300. Klassificeringen baseras på information som rapporterats av tillverkare.

Ibland bra när du slutar röka

För vissa människor är en ett effektivt verktyg för att sluta röka. Men de flesta e-cigarettanvändare fortsätter också att röka tobak. Människor använder ofta e-cigaretter som innehåller nikotin som ett hjälpmedel för att sluta röka. Det finns en risk att de kommer att fortsätta att vara beroende av e-cigaretter efter att de har slutat röka. Eller fortsätt att kombinera e-cigaretten med vanlig tobak vilket du kan läsa om här.
Nikotin salter

Vissa e-vätskor innehåller nikotinsalter. Dessa gör ångan mindre bitter och skarp än vanliga (‘freebase’) nikotin. Detta gör det lättare för användare att andas in stora mängder nikotin. Nikotinsalter kan också absorberas snabbare i kroppen, vilket ökar dess beroendeframkallande effekt.